Tapahtumia     Fanituotteita     Vuoden Äippä     Blogi     Galleria     Linkkejä     Keskustelualue     Yhteydenotto


Opaspentuperheet Facebook-linkki

24.4.2019 / KUNNIAJÄSEN

24-04-2019

Opaspentukerho valitsee vuosittain vuoden Äipän. VuodenÄippä on lähtenyt liikkeelle Oittaalla opaskoirapäivän tapahtumassa vuonna 2009ja se julkaistaan aina kansainvälisenä opaskoirapäivänä, huhtikuussa.

Valinnan taustalla on joukko varsin väljiä "sääntöjä". Netähtäävät lähinnä siihen, että kunniakirjan saaja on jotenkin omallatoiminnallaan tukenut opaspentuja.

Ajatus Suomen opaspentukerhon perustamisesta sai alkunsa JuhaHerttuaisen käydessä 1970-luvulla Englannissa ja Amerikassa tutustumassaopaskoirakoulujen toiminnan lisäksi pentujen sosiaalistamiseen. Matkoilla hännäki järjestelmällistä pentujen sosiaalistamista, joka siellä aloitettiinsamaan aikaan kuin pentujen lisäruokinta eli noin kolmen viikon iässä.Herttuaisen matkojen jälkeen Vantaan opaskoirakoululla alettiin kiinnittämäänpentujen sosiaalistamiseen enemmän huomiota. Aluksi pentutapaamisia kuitenkinjärjestettiin resurssien vähyyden vuoksi ”ylimääräisinä viikonlopputöinä”.

Juhan mukaan vuosien kuluessa on pentujen sosiaalistamiseen lisättyuusia elementtejä, kuten tasapainolautaa, erilaisia kulkupintoja,kiipeilytelineitä ja tietenkin ulkopuoliset sosiaalistamisporukat, jokavierailivat koululla säännöllisesti. Vantaan Opaskoirakoululla pentutapaamisetaloitettiin koulun siirryttyä Mäkkylästä Vantaalle. Tavoitteeksi asetettiin,että jokainen pentu osallistuisi vähintään kolmesti hoitoaikanaan pentutapaamiseen.Herttuaisen Juhan haaveissa oli 2000-luvun alkupuolella myös ”äippäkerhon”perustaminen Peesarit-kerhon tapaan, mutta silloin se vielä jäi haaveeksi. 

Pentukerhon perustamiskokous pidettiin 29.3.2008. Opaspentukerhonperustaja Juha Herttuaiselle annetaan Opaspentukerhon 10 vuoden toiminnankunniaksi arvonimi, kunniajäsen. Tänä vuonna ei valita vuoden äippää. vaikkaäippänä Juhakin on toiminut. Katsomme, että tämä ensimmäinen opaspentukerhonkunniajäsen arvonimi (nro 1) on arvokkaampi.

Juha saa pentukerholta kunniakirjan lisäksi heijastavan takin. Juha saanäin ”loistaa jatkossakin pentujen hyväksi”. saimme Juhan kiinni puhelimella jahän tuntui olevan hyvin otettu tästä uudesta arvonimestään.


Pieni koira suuri tulevaisuus

15-04-2019


Koulutettu hypokoira iso apu diabeetikolle

15-04-2019

Oletteko kuulleet hypokoirasta  joka on diabeetikon avustajakoira. Hypokoira ilmaisee liian matalan (hypo) ja korkean (hyper) verensokerin loistavan hajuaistinsa avulla. Koiran nenä toimii ennenkuin diabeetikko  tuntee laskevan tai nousevan verensokerin, jolloin  hän pystyy vielä itse korjaamaan tilanteen. 

Haminalaisen Arja Makkosen viisikuisesta labradorinnoutajasta Darasta on tulossa hypokoira. Daran edeltäjä, seurantajaksoa ja näyttökoetta vaille valmis hypokoirakokelas menehtyi viime syksynä kesken koulutuksen.

– Siihen sitä rohkeutta tarvitaan, että tässä uskaltaa aloittaa kaiken alusta. Nimittäin kovin montaa koiranpentua ei 63-vuotias eläkeläisdiabeetikko  enään voi hankkia, jää vielä koira orvoksi eikä päinvastoin, miettii Makkonen.

Hypokoirien koulutus tapahtuu Hypokoira ry:n kurssilla Raaseporissa. Koulutus kestää 1,5 – 2 vuotta. Koiran on oltava alle 5-vuotias aloittaessaan koulutuksen. 

– Useimmat koirat voi kouluttaa hypokoiriksi, mutta kovin lyhytkuonoinen koira ei ole se kaikkein soveltuvin hypokoiran työhön, sanoo Makkonen.

Hypokoira ry:n kautta valmistunut hypokoira saa opas- ja avustajakoiran statuksen sekä sinisen työliivin ja koira saa kulkea mukana mm. kaupoissa. Eroa on siinä, että diabeetikot maksavat koiransa itse.

– Koiran hankintaan ja koulutukseen ei saa ainakaan vielä avustusta. Itse kouluttaen kurssin hinta on n. 2 500 e. Vuoden aikana lähiopetuspäiviä on lähes kuukausittain, osaksi  kaksi päivää kerrallaan.

– Kun koira on suorittanut kaikki osakokeet ja käytöstestin, alkaa seurantajakso, ja lopuksi on vielä näyttökoe. Hypokoiran voi hankkia myös koulutettuna,  valmiiksi koulutetun projektikoiran hinta vaihtelee koiran koulutusajasta riippuen, sanoo Makkonen.

Daran hypokoirakoulu alkoi maaliskuun lopulla käytyään ensin "eskaria" Rosabella & Timo Nomadin koirapalvelussa Ravijoella.                           Jos Dara osaisi puhua, se kertoisi:  "Rosabella opettaa emäntää käsittelemään ja kouluttamaan pientä koiraa oikealla tavalla.  Emäntä sitä ihmetteli, että miten Rosabella oikein toimii, kun koira kuuntelee häntä niin hyvin. Rosabella totesi, että hänhän vain kertoo Daralle koirien kielellä mitä siltä odotetaan. On tuolla emännällä vielä opettelemista asiassa, sillä kun on huono  kielipää koirien kielessä”.

– Dara tarvitsee myös paljon ympäristökoulutusta, ja  olemme saaneet luvan käydä harjoittelemassa  Haminan kaupoissa.  K-Kaupat ja Sokos,  tulevat tutuiksi seuraavan kahden vuoden aikana, samoin Itäväylän liikkeet apteekkia myöden, tuumii Arja Makkonen.

Kun Dara on opintiellä, sillä on keltainen lisätalutin, jossa lukee ”koulutus hypokoiraksi.

– Vaikka se tuijottaisi kuinka hellyyttävästi ruskeilla nappisilmillään ja heiluttaa häntäänsä, sitä  ei saa silittää tai muutenkaan huomioida, ettei sen keskittyminen työhön pääse herpaantumaan. Kyllä Darasta vielä hyvä "hypo-dogi" tulee!

Reimari 10.4.2019


  Rosabella Nomadin (oik.) koulutus on käynnissä. Mukana myös Aimo Makkonen (vas.), Arja Makkonen ja Dara.

  Dara on ahkera oppilas, joka tekee tunnollisesti kaiken, mitä siltä odotetaan. Koulutus suoritetaan aina positiivisilla menetelmillä.


 Keltaisesta hihnasta tietää, että koulutus on päällä, eikä koiraa saa silittää eikä huomioida.


OPASKOIRA VUOSIKIRJA 2019 – VIIHDYTTÄVÄÄ ASIAA OPASKOIRISTA

24-03-2019

Teksti: Sari Karjalainen, kirjan toimittaja

Opaskoira vuosikirja on suurelle yleisölle suunnattuOpaskoirayhdistyksen tärkeä varainhankintatuote. Kirjaa on julkaistu jovuodesta 1954 lähtien. Opaskoiravuosikirjassa on koiramaisia tekstejä erinäkökulmista, suurin osa opaskoirankäyttäjiltä. Joillekin tämä on ensimmäinenjulkaisu, toiset taas ovat kirjoittaneet eri julkaisuihin, onpa joku julkaissutkirjojakin.

Tänä vuonna tässä Enni Koistisen taittamassa huikeassa kirjassa ontekstejä eri aiheista ja eri maista. Lukijalle väläytellään maisemia Skotlannista,Usa:sta ja Saksasta, päähenkilöinä maissa asuvat opaskoirankäyttäjät. Kahdessajutussa vaelletaan Lapissa ja koetaan sitä rauhaa, mitä sieltä voi aistia,vaikkei näkisikään. Siitä, miten opaskoira pitää huolta, auttaa vaikeastakinsairaudesta kuntoutumisessa, virkistää mieltä sekä luo siltojakanssakulkijoihin, on monta herkkää kertomusta. Kestoaiheitakin on, kuten se,miten raskasta ystävästä luopuminen on, ja miten haasteellista uuden oppaantulo siihen ystävän paikalle. Onpa kirjan sivuille päässyt kahden oppimääränkoira, joka tunnistaa käyttäjänsä verensokerien heilahdukset.

Koirattomuuskaan ei ole hyvä olotila.

Kirjan päällimmäinen tunnelma on kuitenkin ilo uskollisesta ystävästä,jota parempaa apuvälinettä ei ole.

Ostamalla Opaskoira vuosikirjan saat sitä lukiessasi kokea tunteidenlaajan skaalan. Päällimmäisenä arvostus koiran kekseliäisyyttä kohtaan sekäilo, että tuet yhdistystä, joka järjestää lisäkoulutusta, opastuskokeita,luentoja, retkiä ja muuta toimintaa opaskoirankäyttäjille. Näille kaikilletapahtumille on yhteistä koirien ja ihmisten tapaaminen ja vertaistuki.

Lopuksi lainaus Mikko Ojasen tekstistä Vanhenevan herrasmiehentunnustuksia:

”Yhtenä iltana vain tassu ei pitänyt. Pakko oli isonkin miehenuikuttaa, sen verran kovasti tassuun koski.

Mentiin opaskoirien työterveyslääkärille. Haava puhdistettiin jakipulääkkeitä ja antibiotti annettiin. Sain oikein sellaisen vahvan ruiskeen jaihmisten puheiden mukaan en kuulemma enää ollut selvinpäin, en tosin viikonlopunkunniaksi, vaikka perjantaina lääkärissä olimmekin. Siellä meidän työterveyshuollossa ihmisnaiset puhuttelivat minuasanoilla rakas ja kulta, kun suorittivat aika ikäviä toimenpiteitä.
Lukija ehkä muistaa, että sharmini on aina purrut kaikenikäisiinkoirien ystävättäriin.”

Opaskoira-vuosikirjan hinta on 28 euroa. Se ilmestyy kulloisenkinvuoden maaliskuussa. Vuosikirjan markkinointi ja ilmoitusten myynti: Jari Korhonen / Buckonet Oy puhelin: 045-230 8875 sähköpostikorhonen.jaripekka@gmail.com


Kuinka eläin oppii, pentukerhon tapahtuma 27.4 Tampereella

24-03-2019


Pentukerhon blogi on sivu, johon kuka tahansa "bloggari" voi kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti opaspentuihin liittyviä juttuja. Blogissa voidaan julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvia. Blogiteksteihin on kenellä tahansa myös kommentointimahdollisuus.

Blogin kommentointikin toimii taas.