Tapahtumia     Fanituotteita     Vuoden Äippä     Blogi     Galleria     Linkkejä     Keskustelualue     Yhteydenotto


Opaspentuperheet Facebook-linkki

Täydellinen Match, pian Pyhtään Patruunantalolla haukutaan !

05-10-2020

Meidän koiraryhmän treenit ovat jatkuneet yhtä innokkaasti kuten alussa puolitoista vuotta sitten. Silloin aloitettiin Sari Niemisen johdolla tottelevaisuuskoulutus tuleville työ- ja hyötykoirille.

Sarin opetus on yhtä värikästä ja monisanaista kuten ennenkin... ohjaajien huokailut yhtä syviä kuten ennenkin, sekä open ilme silloin tällöin epätoivoinen... kuten ennenkin.

Dara suoritti 2.10.-20 hypokoirien näyttökokeen ja valmistui viralliseksi hypokoiraksi. Se sai viralliset työliivit, sekä saman statuksen mikä on opas- ja avustajakoirilla.

Puolentoista vuoden työ kannatti Hypokoira Ry:n kurssilla, missä varsinainen hypo työskentely opeteltiin.

Näyttökoe suoritettiin Kempeleen Zeppelin kauppakeskuksessa, ja suu oli hiukan kuivana, kun kolmen tuomarin kanssa läksin käpyttelemään kauppakeskukseen. Dara, se kaksinaamainen elukka, käyttäytyi niin hyvin, että en ollut omakseni tuntea. Hetken mietin, että olenko ottanut vahingossa Sinin Miinan mukaan.

Lastenvaunuja työntävä, koiran kanssa vastaantuleva ”häiriökin” sai vaan lyhyen vilkaisun, ja matka jatkui varmoin askelin.

Sen tämä minun kiero eläimeni teki, kun hypo-ope Elisa Forsman pyysi minulta hihnan omaan käteen, niin Dara alkoi hyppiä kuin kenguru. Hypo-ope sanoi että joo, älä hermostu, tämä ei kuulu testiin. Kun hihna tuli minun käteen, Dara oli taas kuin...kuin parempikin koira.

Ystävälläni Sinillä on tosiaan ”tuliterä” opaskoira Miina, ja Dara on tuliterä hypokoira. Nyt voimme mennä mihin vaan yhdessä koirinemme.

Ihan aluksi Miina näytti komean hammasrivinsä Daralle, ja Daralla oli perskarvat pystyssä, mutta jo toisella ulkoilu kerralla ne juoksentelivat muina koirina lenkkimaastossa.

Isommassa porukassakin menee hyvin. Pyysin Sinin mukaan, kun käydään ylläpitämässä Daran opittuja taitoja Sarin treeniryhmässä, ja yritetään karistaa loputkin jouset sen jaloista.

Miina miettii varmaan, että mitä ihmettä täällä pitää pällistellä.

Löysimme uuden treenihallinkin talveksi. Syksy alkaa olla pitkällä, ja jossakin vaiheessa on ulkotreenit vaihdettava sisätiloihin, jos ei talven, niin ainakin kovien marras-huhtikuun syyssateiden takia. Viime talvinen treenipaikka on lopettanut toiminnan, ja pohdittiin mistä uusi paikka löytyisi ?

Laitoin Pyhtään fb palstalle tiedustelun, että sekalainen koira porukka ohjaajineen tarvitsee katon päänsä päälle talveksi.

Ja uskomaton tapahtui. Ilmoitukseni oli ollut vajaan 15 minuttia Pyhtään fb seinällä, kun sain vastauksen Patruunan talon ”patruunattarelta”, Katja Lembergiltä. Heillä oli juuri vapautunut tiloja edelliseltä koiratreeni ryhmältä.

Ja kaikkein suurin ihme, sattuma, tai joku, oli se, että olimme juuri Aimo-mieheni kanssa ajaneet Pyhtään lintuhoitolan ohi kun luin Katjan viestin. Patruunan talo on siinä vieressä.

Laitoin viestiä että ajoimme juuri lintuhoitolan ohi, niin Katja viestitti että istun juuri Patruunan talon terassilla.

Auto käännettiin ympäri ja menimme tapaamaan Katjaa. Oli kuin olisimme tunteneet aina.

Eikä ollut tulla loppua puheesta. Ei Aimokaan pulinasta häkeltynyt, hän on niin tottunut kuuntelija. Näinköhän erotti edes lintuhoitolasta kuuluvia ”kiekaisuja” meidän puheesta.

Kävimme vielä Sarin kanssa katsomassa paikkaa uudelleen, ja hänkin oli myyty. Sari lukeutuu myös Katjan ihailijakerhoon, en toki vihjaile mitään, mutta olin jäädä kolmanneksi puhumisessa.

Nyt on pakko uskoa vanha totuus: ”asioilla on taipumus järjestyä”

Arja Makkonen

 Sarin treenit Stockfors


  Dara ja Miina

  thumbnail_Vartijan kanssa kättä päälle, että näyttö menee hyvinPennun koulutusta

30-09-2020

Tampesterin pentutreeneissä Kaupinojan majalla oli Auran ohjaamana aiheena käyttää lihaksia oikein ja vähän eri lailla ilon kautta, hyödyntäen myös takapään käyttöä. Kaikkien lihasten käyttö ja välillä pieni höpsottely on kaikille antoisaa 😀
Vieressä oli 20 lasta suunnistus harjoituksissa antamalle meille taustahälyä. Ja heidän nuotiolta tuli ihanasti savun tuoksua.
Pujotteluja, peruutuksia, käännöksiä, ylityksiä ja venytyksiä.


  KUVASSA  Juki astelee eteen tulleiden erilaisten esteiden (maassa olevien tankojen) yli

  KUVASSA Juni on pienen dopomaton päällä makaamassa, toki siihen myös astuttiin 


Opaspentujen perinteinen Kesäpäivä - tänäkin vuonna Kangasalla

11-08-2020

Opaspentujen perinteinen Kesäpäivä  oli jälleen iloinen tilaisuus tavata vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin ystäviin sekä ihmisten että koirien osalta. Sääkin helli hellelukemin. Väkeä Tampereen seudulta, Hesa-Espoo akselilta ja kaukaisimmat tulivat Hangosta. Paikalla oli 11 koiraa: pentuja, oppaita, uranvaihtajia, mammakoira ja eläkeläinen sekä yksi melkein valmis hypokoira. Kaksijalkasia 18.
Kohotimme maljan vuoden 2020 Vera äipälle, vaihdoimme kuulumisia, söimme, kahvittelimme, opimme hypokoiratoiminnasta ja koirat saivat mielin määrin temmeltää ainakin maalla ja vedessä. Jokunen ehkä myös ilmassa hetkittäin ;) 


Ruuaksi oli jauhelihakeittoa (hirvestä). Jälkiruokapöytämme koostui herkuista, kuten pannacotasta, banaanitäytekakusta, hopeatoffeejuusto- ja tiikerikakusta, mustikkapiirakasta ja vuohenjuusto-lohipiiraasta sekä jostain kaikkein suussa sulavimmasta muffinssin ja keksin avoliitosta syntyneestä vadelmanmakuisesta leivonnaisesta 
Jokainen sai varmasti mahaansa täytettä
❤️.

Koirat tulivat hyvin keskenään toimeen. Yksi aremmistakin nuorista koirista saatiin lopulta mukaan lauman leikkiin, kun ensin kytkimme muut. Se sai vapaasti juosta ja tutustua ja valita parhaan leikkikaverin, jonka kanssa ensin juoksivat. Pikkuhiljaa vapautettiin myös muut. Hyvin tuo istahti isompaankin laumaan. Hieno oppitunti kaikille muillekin, joiden piti ensin seurata rauhassa sivusta.

Hieno päivä! Kiitos kaikille osallistujille! 


Ihastuttava päivä Kangas

10-08-2020

Koiran omistajista parhain nouse ei varhain, tässä tapauksessa oli noustava. Olin pyytänyt Niemisen Saria, meidän  tottelevaisuus ryhmän opettajaa  mukaan Kangasalan kesäpäivään (selvennykseksi kerron että se tottelevaisuusopetus on  meidän koiraryhmälle). Lähdimme Sarin kanssa kohti Kangasalaa opaspentuperheiden tapaamiseen varhain aamulla. Eläkeläisopas Femma oli jo aimemin lähtenyt kohti Kiteetä, joten mukana oli vain Dara, minun tuleva hypokoira.

Dara teki töitä jo matkalla, kun se taukopaikassa alkoi töniä  kun verensokeri oli laskemassa.Onneksi se ilmaiseee jo hyvissä ajoin, niin ei kerkeä tulla hypo-oireita. Kolmen tunnin matka meni, kumma kyllä, koirista puhuen. Sari on pelastuskoira ihmisiä,  ja nyt hän kouluttaa Picardienpaimenkoirapennustaan paimenkra Jotenkina.  vaan koirista riitti juttua.

Kun pääsimme perille, siellä jo lauma labbiksia kirmaili pihalla. Kun tulimme autosta ulos, pidin Daran vielä hihnassa, ja toiset koirat tulivat moikkaamaan. Voi hyvä hevonen sentään. Dara ei osoittanut pätkääkään kunnioitusta toisia kohtaan, vaan se ärisi ja purisi kaikille koirille. 

Aloin olla  epätoivonpartaalla, että Dara on pilalle kasvatettu, epäsosiaalinen koira joka ei ymmärrä koirien  kieltä ollenkaan. 

Mistähän päin tätä surkeuden valitusta vielä jatkaisi...  Olen epäonnistunut koiran koulutuksessa, eikä ikinä enään koskaan kukaan anna minun koskea koiraansa. Olen  luuseri kertakaikkiaan...

Noita miettiessä ”Ryhmä Sarit” Talonen ja Nieminen keksivät,että otetaan muut kiinni ja annetaan Daran tutustua vapaana koiriin. Tunsin suurta kiitollisuutta muita kesäpäiväläisiä kohtaan, kun kaikki asiaan suostuivat. Ja vielä lupasivat  ”karjua” koirille (LUE: Daralle) :)  jos yhteenottoja tulee. Henkistä tukea parhaimmillaan. Voi kiitos kaikille !

Kun koirat olivat kiinni, päästin Daran autosta, ja kuin kaskävikään, se kävi häntä heiluen moikkaamassa muita koiria, ja sitten se valitsi porukasta  komean uroksen, ja vei sen mukanaan leikkimään. Muutkin päästettiin vapaaksi, ja kyllä oli kova menopäällä kun porukka rieha alkoi. Sari N sanoi, että Dara laumaantui nopeasti, ja että se oli aluksi pihaan tultuamme epävarma ja arka, eikä osannut suhtautua vieraaseen laumaan. Tämä Kangasala päivä oli oikein hyvä kokemus Daralle.

Olin jo uhkaillut Daraa että ensi vuonna ei pääse mukaan opaspentuperheet tapahtumaan. Siihen Sari T sanoi että kyllä pääsee, ja nyt minustakin näyttää että pääsee. 

Sari ja kumppnit olivat taas kerran tehneet niin hyvän ruuan ja kahvileivät, että hypokoiralle riitti töitä, tällä kertaa korkeiden sokereiden parissa, kun emäntä maistoi kaikkea.

Oli hauska tutustua myös Mariannen  Opaskoira Onniin. Marianne puhuu niin minun kieltä...”kyllä se työnsä tekeetosi hyvin, MUTTA muuten se on ihan mahdoton”. Olen itse käyttänyt juuri samoja sanoja Darasta.

Ei voi kun todeta: jokainen saa sellaisen koiran kun ansaitsee !

Arja Makkonen
Tiedätkö, miten toimia lämpöhalvauksen iskiessä?

15-06-2020

Helleaalto koettelee myös koiria. Lämpöhalvaus voi iskeä nopeasti, ja jos niin käy, omistajan on tärkeä tietää miten toimia.

Se on hyvin nopeasti etenevä tila. Siinä vaiheessa, kun koira läähättää todella voimallisesti eikä hengitys rauhoitu, pitäisi reagoidatilanteeseen. Koiran tajunnan taso heikkenee, eikä se reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin kuten kutsuihin. Koiran ruumiinlämpö voi nopeasti nousta hengenvaarallisiin lukemiin.

Koira pitää välittömästi siirtää pois lämmöstä esimerkiksi viileään huoneeseen tai kellariin. Sen jälkeen turkki pitää kastella perusteellisesti viileällä vedellä. Kun vesi haihtuu turkista, lämpöä haihtuu sen mukana. Koiran verenkiertoa voi myös parantaa hieromalla eläintä kevyesti ja varovaisesti. Lämpöhalvaus voi nimittäin aiheuttaa myös verenkierron häiriöitä.

– Kun ensiapu on aloitettu, pitäisi soittaa eläinlääkärille. On tärkeä ottaa nopeasti selvää, minne koiran voi viedä hoitoon.

Suoraan iholle asetettuja kylmäpusseja tai jääpaloja ei tulisi käyttää, koska ne voivat aiheuttaa paleltumia ja vaurioittaa elimistöä. Raju hieronta puolestaan lämmittää koiraa entisestään.

Koira aina eläinlääkäriin!

Nautitaan kesästä järkevästi!

 Uinnilla voi korvata helteellä kuumat kävelylenkit

 Monesti koirat osaavat myös itse rajoittaa helteellä riekkuleikkiä hillitymmäksiPentukerhon blogi on sivu, johon kuka tahansa "bloggari" voi kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti opaspentuihin liittyviä juttuja. Blogissa voidaan julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvia. Blogiteksteihin on kenellä tahansa myös kommentointimahdollisuus.

Blogin kommentointikin toimii taas.