Tapahtumia     Fanituotteita     Vuoden Äippä     Blogi     Galleria     Linkkejä     Keskustelualue     Yhteydenotto


Opaspentuperheet Facebook-linkki

Söpö kuva

09-02-2021

Miten saikin possun aseteltua itse tällain etutassujen väliin


PATRUUNATALON HAUKKU-JENGI

09-02-2021

Se on yleensä sunnuntai, kun sekalainen ihmisryhmä alkaa liikehtiä tietyllä tavalla, ja me koirathan luemme heitä kuin avointa kirjaa. Vuosisatojen aikana kehittynyt vaisto on sen opettanut.

Pyhtään Patruunatalon tehdashalli on SE paikka, missä käymme ihmistemme kanssa sunnuntaisin.

Nykytilanne kyllä asettaa omat rajoituksensa, mutta turvaväleillä voidaan ihmisiä juoksuttaa.

Jos ihmisten, jotkut koirat käyttävät sanaa ”henkilökunta”, oppivaisuudesta jotakin kertoisi, niin ryhmän pienin, Manchesterin terrieri, on ollut erityisen hyvä kouluttamaan kotiväkensä mieleisekseen. Luotto omaan söpöyteen tulee olla sataprosenttinen. Vingahtelutaito katsotaan myös eduksi. Silloin saa paljon anteeksi, vaikkapa haukkumisen tai postin repimisen.

Picardien paimenkoira, siinä vasta ylväs koira. Voi kuinka Picardien paimenkoiran omistaja nauttiikaan kun pääsee lammaspaimeneen. Hän saa heilua paimensauvan kanssa kuin sirkustirehtööri, ja ohjata lammaslauman läpi tuulen ja tuiskun. Kukahan ne työt loppujen lopuksi kuitenkin tekee.

Picardi kyllä tietää miten lampaita paimennetaan, mutta joskus voi hauskuuttaa itseään ketkuilemalla emännän kustannuksella.

Vesipelastukseen Picardien paimenkoira on myös sopiva, ja aivan varmasti isäntäväki nauttii kovin, kun saa mökkirannasta soutaa veneellä perään kun picardi päättää uida Tallinnaan.

Ollaan me aika poikia.

Saksanpaimenkoira on monipuolinen palveluskoira, oppivainen ja työintoa riittää moneen asiaan. Mikä onkaan mukavampaa, kun isäntä nousee ennen töihin lähtöä klo 4, ja tekee kelillä kuin kelillä aamulenkin kolmen seefferinsä kanssa.

Sitä ei vaan seefferimaailmassa ymmärretä, miksi treeneissä isännän niska alkaa joskus punoittaa, ja hän saattaa viedä koiransa savu korvista suhisten autoon. Tuossa tilanteessa isäntä se jäähylle joutaisi eikä koira. Sehän oli vaan pilaa, kun koira ei esim. pysy paikallaan...ei leikistä saa hermostua.

Labradorinnoutaja, siinä vasta oiva koiraeläin. Hieno työkoira loistavan hajuaistinsa kanssa monipuolinen, opaskoirana verraton, ja noutajana se on yksi parhaista roduista... mitä siitä jos joskus on ahne ja pihistää pöydältä herkut, sekä pitää hyppimisestä ja nauttii muutenkin riehumisesta. Sanovat, että kyllä se 12 vuotiaana rauhoittuu. Ehkä...

On myös harvinaisempi rotu Stabijhoun, sitä on helppo kouluttaa ja se oppii vaikka mitä. Miksi ihmeessä sitten tulevalle hypokoira Iinekselle sanotaan silloin tällöin syyttävällä äänellä: sinä Inkeri Ankeinen !

Eikä pidä unohtaa mix-rotuakaan. Se on kyllä kummallista, kun mix-aarteen emäntä saattaa sanoa: annetaan nahoitukseen iso musta koira. Ei äitienpäivä kakun syöminen nyt niin suuri synti ole, tai joulutonttujen repiminen. (vain leikki tonttujen, ei oikeiden).

Joskus treeneissä on ollut mukana labradoodle herra. Hypokoira rintamalta hänkin. On niin hyvin käyttäytyvä, että ei ole oikein moitteen sijaa, mutta mitä häntä nyt suuremmin kehumaankaan.

Oli tarkoitus mennä Patruunantalon halliin treenailemaan talon juhlavalaistuksessa, ja nauttia valotunnelmasta, mutta näillä pakkasilla ei raaski isäntäväkeä siellä palelluttaa. Ne kyllä sanoivat päinvastoin.

Kyllä ne isännät ja emännät siellä vielä kerkeävät juosta, pitkät tai lyhyet valot päällä !

Arja Makkonen

 Thumbnail Ihmisiä treenaavat eläimet


Uuteen vuoteen uusin kujein. Lämmin kiitos kaikille vuodesta 2020!

30-12-2020

Poikkeuksellinen vuosi 2020 lähenee loppuaan. Vuosi jäi historiaan maailmanlaajuisesta koronapandemiasta. Se iski Suomeenkin, ja peruutti käytännössä kaikki opaspentujenkin yhteistapahtumat yhteistreenien osalta loppuvuodesta. Koronasta huolimatta vuoteen sisältyi upeita valopilkkuja. Muistellaan niitä 😊 vaikka lukemalla kuluneen vuoden kivoja kirjoituksia opaspentukerhon face-sivulla.

Uuttavuotta juhlitaan useimmissa perheissä syömällä nakkeja ja perunasalaattia ja valamalla tinoja. Kun kello lyö yöllä kaksitoista, nostetaan maljat ja toivotetaan hyvää uutta vuotta.

En itse tykkää ilotulitteista monesta syystä. Näkövammaisten keskusliitto tukee Rajat räiskeelle -kansalaisaloitekampanjaa, jonka mukaan ilotulitteet pitäisi saada ammattilaisten käsiin. Tässä mukana olevat järjestöt toivovat ihmisten noudattavan suositusta ympäri maan, sillä se todennäköisesti pienentäisi koronatartuntojen lisäksi ilotulitteista aiheutuvien tulipalojen, henkilövahinkojen ja eläinten stressin määrää. Paukkeettomalla ympäristöllä on suuri merkitys esimerkiksi opaskoiraa käyttävälle näkövammaiselle.

Uudenvuoden ilotulitteet ovat aiheuttaneet viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana 538 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Nämä silmävammat liittyvät lähes yksinomaan ilotulitteiden kuluttaja käyttöön.

Monet lemmikit eivät tunnu lotkauttavan karvaisia korviaan, vaikka monet pelkäävät ilotulituksia. Stressiä aiheuttavat etenkin äänet, mutta myös valot ja ruudin haju pelottavat. Opaspennun hoitoperheen on kuitenkin tiedostettava, että lemmikin kokemukset asioista muuttuvat ja muovautuvat jatkuvasti. On valitettavan yleistä, että uuden vuoden karkuriksi osoittautuu lemmikki, joka on aiemmin suhtautunut rennosti ääniin. Monelle pennulle tämä voi olla ensimmäinen uusivuosi, joten heidän kanssa kannattaa olla uutena vuotena erityisen varovainen.

Jos lemmikkisi säikkyy, ole tukena, mutta käyttäydy rauhallisestija tyynen ystävällisesti. Pelkotilaa ei kannata lietsoa näyttävin säälittelyin ja kauhisteluin. Tee hyvissä ajoin ulkoilutus aikataulu koiraasi varten. Muista,että juhlijoilla on klo 18 alkaen lupa ampua raketteja, mutta räjähdyksiä kuuluu todennäköisesti jo pitkin päivää – valitettavasti ☹.

Vuoden vaihtuessa on tapana muistella menneen vuoden tapahtumia sekä tehdä suunnitelmia alkavan vuoden varalle. Tyypillinen kysymys vuodenvaihteen lähestyessä on: ”Minkä uudenvuoden lupauksen aiot tehdä?” Usein lupaukset liittyvät uuden, terveellisen elämän aloittamiseen. Luvataan lopettaa karkin syönti ja kuntoilla enemmän.

Mitä me voisimme luvata pennuille, oppaille, uranvaihtajille?

Opaspentukerhon puolesta
Sari Talonen


 Kuvassa värssy: Uusi vuosi edessäsi, kuin avautuva kirja. Emme tunne tarinaa, emme tiedä juonta.
Vain lukemalla sisu sivulta, vain elämällä päivä päivältä, tarina viemukanaan seikkailuihin, yllätyksiin, iloihin ja haasteisiin, alati vaihtuviin kuin itse elämä.
Kuvassa on taustalla talvimaisema, jossa näkyy puita.


Rauhaisaa joulua

23-12-2020

Vaikka uusi vuosi jo malttamattomana odottaa nurkan takana, toivotan tässä vaiheessa kaikille Teille vain ja ainoastaan oikein rauhaisaa ja rentouttavaa joulun aikaa!.

B-pennut pääsivät tarhalta hoitoperheisiin 22.12 ja moni perhe sai erilaista vipinää jouluun :)

 

Tarhalla on myös vielä muutama pentue jotka kotiutuvat hoitoperheisiin joulun jälkeen ja alkuvuonna

 Kuvassa emä Pihla ja 7 tulevaa opaspentua <3Piristystä kaikille marraskuun harmauteen

05-12-2020

Näihin kun vielä saisi liitettyä sen unipuhinan ja pennun tuoksun niin olisi täydellistä!  B- pennuilla ovat tänään 33 päivän ikäisä.
Kuvissa vain unikuvia ❤ Kuvia on paljon ja niissä pennut nukkuvat yksin, kaksin, kasassa tai mammansa hellässä syleilyssä. Kuvissa on sekä vaaleita, että mustia labbiksen pentuja.

  

  

 

   

  

Pentukerhon blogi on sivu, johon kuka tahansa "bloggari" voi kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti opaspentuihin liittyviä juttuja. Blogissa voidaan julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvia. Blogiteksteihin on kenellä tahansa myös kommentointimahdollisuus.

Blogin kommentointikin toimii taas.