Tapahtumia     Fanituotteita     Vuoden Äippä     Blogi     Galleria     Linkkejä     Keskustelualue     Yhteydenotto


Opaspentuperheet Facebook-linkki

Koulutettu hypokoira iso apu diabeetikolle

15-04-2019

Oletteko kuulleet hypokoirasta  joka on diabeetikon avustajakoira. Hypokoira ilmaisee liian matalan (hypo) ja korkean (hyper) verensokerin loistavan hajuaistinsa avulla. Koiran nenä toimii ennenkuin diabeetikko  tuntee laskevan tai nousevan verensokerin, jolloin  hän pystyy vielä itse korjaamaan tilanteen. 

Haminalaisen Arja Makkosen viisikuisesta labradorinnoutajasta Darasta on tulossa hypokoira. Daran edeltäjä, seurantajaksoa ja näyttökoetta vaille valmis hypokoirakokelas menehtyi viime syksynä kesken koulutuksen.

– Siihen sitä rohkeutta tarvitaan, että tässä uskaltaa aloittaa kaiken alusta. Nimittäin kovin montaa koiranpentua ei 63-vuotias eläkeläisdiabeetikko  enään voi hankkia, jää vielä koira orvoksi eikä päinvastoin, miettii Makkonen.

Hypokoirien koulutus tapahtuu Hypokoira ry:n kurssilla Raaseporissa. Koulutus kestää 1,5 – 2 vuotta. Koiran on oltava alle 5-vuotias aloittaessaan koulutuksen. 

– Useimmat koirat voi kouluttaa hypokoiriksi, mutta kovin lyhytkuonoinen koira ei ole se kaikkein soveltuvin hypokoiran työhön, sanoo Makkonen.

Hypokoira ry:n kautta valmistunut hypokoira saa opas- ja avustajakoiran statuksen sekä sinisen työliivin ja koira saa kulkea mukana mm. kaupoissa. Eroa on siinä, että diabeetikot maksavat koiransa itse.

– Koiran hankintaan ja koulutukseen ei saa ainakaan vielä avustusta. Itse kouluttaen kurssin hinta on n. 2 500 e. Vuoden aikana lähiopetuspäiviä on lähes kuukausittain, osaksi  kaksi päivää kerrallaan.

– Kun koira on suorittanut kaikki osakokeet ja käytöstestin, alkaa seurantajakso, ja lopuksi on vielä näyttökoe. Hypokoiran voi hankkia myös koulutettuna,  valmiiksi koulutetun projektikoiran hinta vaihtelee koiran koulutusajasta riippuen, sanoo Makkonen.

Daran hypokoirakoulu alkoi maaliskuun lopulla käytyään ensin "eskaria" Rosabella & Timo Nomadin koirapalvelussa Ravijoella.                           Jos Dara osaisi puhua, se kertoisi:  "Rosabella opettaa emäntää käsittelemään ja kouluttamaan pientä koiraa oikealla tavalla.  Emäntä sitä ihmetteli, että miten Rosabella oikein toimii, kun koira kuuntelee häntä niin hyvin. Rosabella totesi, että hänhän vain kertoo Daralle koirien kielellä mitä siltä odotetaan. On tuolla emännällä vielä opettelemista asiassa, sillä kun on huono  kielipää koirien kielessä”.

– Dara tarvitsee myös paljon ympäristökoulutusta, ja  olemme saaneet luvan käydä harjoittelemassa  Haminan kaupoissa.  K-Kaupat ja Sokos,  tulevat tutuiksi seuraavan kahden vuoden aikana, samoin Itäväylän liikkeet apteekkia myöden, tuumii Arja Makkonen.

Kun Dara on opintiellä, sillä on keltainen lisätalutin, jossa lukee ”koulutus hypokoiraksi.

– Vaikka se tuijottaisi kuinka hellyyttävästi ruskeilla nappisilmillään ja heiluttaa häntäänsä, sitä  ei saa silittää tai muutenkaan huomioida, ettei sen keskittyminen työhön pääse herpaantumaan. Kyllä Darasta vielä hyvä "hypo-dogi" tulee!

Reimari 10.4.2019


  Rosabella Nomadin (oik.) koulutus on käynnissä. Mukana myös Aimo Makkonen (vas.), Arja Makkonen ja Dara.

  Dara on ahkera oppilas, joka tekee tunnollisesti kaiken, mitä siltä odotetaan. Koulutus suoritetaan aina positiivisilla menetelmillä.


 Keltaisesta hihnasta tietää, että koulutus on päällä, eikä koiraa saa silittää eikä huomioida.


Kirjoita kommentti





Pentukerhon blogi on sivu, johon kuka tahansa "bloggari" voi kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti opaspentuihin liittyviä juttuja. Blogissa voidaan julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvia. Blogiteksteihin on kenellä tahansa myös kommentointimahdollisuus.

Blogin kommentointikin toimii taas.