Tapahtumia     Fanituotteita     Vuoden Äippä     Blogi     Galleria     Linkkejä     Keskustelualue     Yhteydenotto


Opaspentuperheet Facebook-linkki

Koira hyötynä

03-09-2019

Hei, 

läksit taas kun hauki kaislikosta, sinun koira jäi !

Mikä toi MAA-HAAAN on, hautaako kaivat koiralle, ei se tuolla äänellä maahan mene!

Älä tuijota sitä koiraa taaksesi, sen pitää olla sivulla!

Kohta juokset kenttää ympäri...ilman koiraa...älä vaadi siltä sellaista mitä se ei ole oppinut!

Älä tuijota sitä koiraa !

Ulkopuolinen saattaa ihmetellä mitä oikein tapahtuu. Koirakot siellä vain harjoittelevat tottelevaisuutta. Haminalainen Sari Nieminen ohjaa koirien omistajia kouluttamaan koiriaan oikein, eli positiivisesti ja rauhallisesti. Joskus hän on sen näköinen että ”Mission Impossible”.

Miten Sari päätyi tämän porukan treenien ohjaajaksi? Kaikki alkoi siitä kun pieni musta labradorinnoutaja ei ollutkaan enää se suloinen pikku pallero, vaan se riehui ja oli todellinen... ei prinsessa... vaan riiviö. Haminalaisen Arja Makkosen kymmenkuisesta labradorinnoutaja Darasta on tulossa diabeetikon avustaja- eli hypokoira. Varsinaiseen työhönsä hypokoirat koulutetaan Raaseporissa Hypokoira Ry:n kursseilla. Koulutus kestää puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen lähipäivineen osa-sekä loppukokeineen.  Siellä koulutus on myös positiivista ja hauskaa.

Koulutukseen kuuluu käytöstesti, joka vaatii paljon sosiaalistamista ja tottelevaisuusharjoittelua. Vaikka oli käyty pentukouluja, niin eipä se vielä ollutkaan varmaa kun sanoi ”istu”, että se riiviö olisi istunut. Ehei, se vaan venkoilee ja on ketku.Somessa Hamina palstalla esitettyyn kysymykseen, onko ketään, joka voisi olla lievähkösti liikuntavammaisen vanhan rouvan kaverina treenaamassa koiraa yhteiskuntakelpoiseksi, vastasi parikymmentä vuotta pelastuskoiria (ja muitakin koiria) kouluttanut haminalainen Sari Nieminen. Hän otti Daran, ja etenkin Daran emännän tottelevaisuuskoulutukseen. Sarilla on itsellä kaksi Picardienpaimenkoiraa jotka ovat mukana harjoituksissa. Osaavat mokomat käyttäytyä hienosti, toteaa nimimerkki kateellinen.

Tuttavapiirissä löytyi koirakoita, jotka kiinnostuivat Sarin treeneistä. Nyt porukkaan kuuluu Porvoon poika Toni Virta ja vuotinen seefferi Pimu, Pimu on jo menestynyt näyttelyissä. Siltakyläläinen Mirka Talvitie ja Picardi-Keke ovat Sarin vanhoja tuttuja koirakentiltä. Loviisasta on Tytti Eriksson ja paimenkoira-mix Ani, joka on myös tuleva hypokoira.Salla Halinen on Kotkasta, ja hän on kouluttanut itselleen Stabijhound Hanista hypokoiran. Sallan tyttären, Natalia Laurinantin labradorinnoutaja Nala treenaa noutajien metsästyskokeisiin, ja hänen stabijhoud Diva on myös mukana harjoituksissa silloin tällöin..Näin töissä olevat koirat voivat ylläpitää sosiaalisia taitojaan ja nuoremmat oppivat niitä. Koirilla ei ole mitään hätää harjoituksissa jos vaikka jalka linksahtaa. Salla on sairaanhoidon lehtori, niin apu on lähellä. Luultavasti ihmisillekin saa apua tarvittaessa.

Viikottain kokoonnutaan Pyhtään seudulle harjoittelemaan, koska se on sopivasti Loviisa-Hamina puolimatkan krouvina.Koirat tarvitsevat treenausta erilaisissa paikoissa, ja lupa harjoitteluun saatiin Pyhtään ABC:n pysäköintialueella ja Pyhtään Seurakunta antoi luvan kirkon pysäköintipaikan käyttöön. Iso kiitos heille! Kaikki eivät myönnä hyötykoirillekaan harjoittelupaikkoja, mutta Sarin kanssa pääsemme Kaakon Käyttökoirat ry:n raunioradan tottelevaisuuskentälle. Siellä voi vaikka leikkiä piilosta koiran kanssa, kentällä on niin monia paikkoja josta koira voi etsiä ihmistä.

On upeaa kuinka moneen meidänkin porukan koirista on: etsivät kadonneita, pelastavat vedenvarasta, suojelevat, ilmaisevat hypo-ja hyperglygemiaa, noutavat riistaa, jäljestävät haavoittuneita eläimiä, luetteloa voisi jatkaa...ei niitä turhaan hyötykoiriksi sanota.

Arja Makkonen
   Kirjoita kommentti

Pentukerhon blogi on sivu, johon kuka tahansa "bloggari" voi kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti opaspentuihin liittyviä juttuja. Blogissa voidaan julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvia. Blogiteksteihin on kenellä tahansa myös kommentointimahdollisuus.

Blogin kommentointikin toimii taas.