Tapahtumia     Fanituotteita     Vuoden Äippä     Blogi     Galleria     Linkkejä     Keskustelualue     Yhteydenotto


Opaspentuperheet Facebook-linkki

Valkon Monitoimitalolla tapahtuu

20-10-2019

Loviisan Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Tytti Eriksson järjesti  Valkon Monitoimitalolla 16.10. tilaisuuden, jossa oli mahdollisuus tutustua hypokoiriin. Hypokoirahan on diabeetikon avustajakoira, joka ilmaisee matalan ja korkean verensokerin ennenkuin diabeetikkositä itse tuntee.


Kotkalainen sairannhoidon lehtori Salla Halinen oli lupautunut tulemaan paikalle ja kertomaan hypokoirista. Hän on itse kouluttanut oman hypokoiransa. Stabijhoun Hani on korvaamaton apu esimerkiksi oppituntien aikana.Tunneilla opettaja ei välttämättä muista tai kerkeä tarkastamaan verensokereitaan.  Paikalla oli myös opiskeleva hypokoiran alku labradorinnoutaja Dara. Daralla on vielä reilu vuosi opintietä edessä, mutta taival on alkanut hyvin.

Vaikka yleisöä oli paikalle vain kourallinen, tilaisuudessa oli hauska ja lämmin tunnelma. Yleisön joukossa oli myös opaskoira Diiva emäntineen. Ei heillä kummallakaan ole diabetesta,  mutta Diiva on hyvänä esimerkkinätyökoirasta pikku Daralle. Yhteisillä kauppareissuilla Daran äyttää seuraavan Diivan käytöstä tosi tarkasti.

Diabetesillassa kahvittelun aikana keskustelu oli varsin vilkasta ja antoisaa. Salla Halinen kertoi lasten ja aikuisten diabeteksen hoidosta, ja kyllä todettiin, että nykyisin diabeteksen hoito on suhteellisen helppoaverrattuna aikaisempaan.


Päädyttiin muistelemaan diabeteksen hoidon aikaisempia vaiheita. Muistot herättivät hilpeyttä tautia kauemmin sairastaneiden keskuudessa.
Esimerkiksi persiljan varsien pureskelu välipalana, tai varsinainen gurmee oli ison kattilallisen keittäminen pinaattiakeittoa veteen, jota sitten riitti useammaksi päiväksi diabeetikon ateriaksi. Joissakin hyvin vanhoissa oppaissa oli ohje, että diabeetikontulee syödä vaaleaa leipää koska se sulaa paremmin.

Nähtiin myös, jos ei ehkä ihan maailman ennätys, niin ainakin lähellä Suomen ennätystä oleva korkean verensokerin merkkaus.  Kahvin ja kakun jälkeen otettiin muutamia valokuvia, ja kun hypokoira ja opiskelija poseerasivat emäntineen, hypokoira Hani ja opiskelija Dara merkkasivat Sallan korkean sokerin lähes yhtäaikaa. Häntä tönittiin kirsut kurtussa molemminpuolin jalkoihin samaan aikaan.

Salla totesi, että huima oli tunne, ja ei sitä joka päivä tapahdu että kaksi hypokoiraa ilmaisee samaan aikaan sokereita yhdelle henkilölle.

Arja Makkonen    Arja, Dara, Hani ja Salla

  Salla ja Hani

  Salla, Hani ja Olivia tyttönen

Kirjoita kommentti

Pentukerhon blogi on sivu, johon kuka tahansa "bloggari" voi kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti opaspentuihin liittyviä juttuja. Blogissa voidaan julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvia. Blogiteksteihin on kenellä tahansa myös kommentointimahdollisuus.

Blogin kommentointikin toimii taas.