Tapahtumia     Fanituotteita     Vuoden Äippä     Blogi     Galleria     Linkkejä     Keskustelualue     Yhteydenotto


Opaspentuperheet Facebook-linkki

Uuteen vuoteen uusin kujein. Lämmin kiitos kaikille vuodesta 2020!

30-12-2020

Poikkeuksellinen vuosi 2020 lähenee loppuaan. Vuosi jäi historiaan maailmanlaajuisesta koronapandemiasta. Se iski Suomeenkin, ja peruutti käytännössä kaikki opaspentujenkin yhteistapahtumat yhteistreenien osalta loppuvuodesta. Koronasta huolimatta vuoteen sisältyi upeita valopilkkuja. Muistellaan niitä 😊 vaikka lukemalla kuluneen vuoden kivoja kirjoituksia opaspentukerhon face-sivulla.

Uuttavuotta juhlitaan useimmissa perheissä syömällä nakkeja ja perunasalaattia ja valamalla tinoja. Kun kello lyö yöllä kaksitoista, nostetaan maljat ja toivotetaan hyvää uutta vuotta.

En itse tykkää ilotulitteista monesta syystä. Näkövammaisten keskusliitto tukee Rajat räiskeelle -kansalaisaloitekampanjaa, jonka mukaan ilotulitteet pitäisi saada ammattilaisten käsiin. Tässä mukana olevat järjestöt toivovat ihmisten noudattavan suositusta ympäri maan, sillä se todennäköisesti pienentäisi koronatartuntojen lisäksi ilotulitteista aiheutuvien tulipalojen, henkilövahinkojen ja eläinten stressin määrää. Paukkeettomalla ympäristöllä on suuri merkitys esimerkiksi opaskoiraa käyttävälle näkövammaiselle.

Uudenvuoden ilotulitteet ovat aiheuttaneet viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana 538 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Nämä silmävammat liittyvät lähes yksinomaan ilotulitteiden kuluttaja käyttöön.

Monet lemmikit eivät tunnu lotkauttavan karvaisia korviaan, vaikka monet pelkäävät ilotulituksia. Stressiä aiheuttavat etenkin äänet, mutta myös valot ja ruudin haju pelottavat. Opaspennun hoitoperheen on kuitenkin tiedostettava, että lemmikin kokemukset asioista muuttuvat ja muovautuvat jatkuvasti. On valitettavan yleistä, että uuden vuoden karkuriksi osoittautuu lemmikki, joka on aiemmin suhtautunut rennosti ääniin. Monelle pennulle tämä voi olla ensimmäinen uusivuosi, joten heidän kanssa kannattaa olla uutena vuotena erityisen varovainen.

Jos lemmikkisi säikkyy, ole tukena, mutta käyttäydy rauhallisestija tyynen ystävällisesti. Pelkotilaa ei kannata lietsoa näyttävin säälittelyin ja kauhisteluin. Tee hyvissä ajoin ulkoilutus aikataulu koiraasi varten. Muista,että juhlijoilla on klo 18 alkaen lupa ampua raketteja, mutta räjähdyksiä kuuluu todennäköisesti jo pitkin päivää – valitettavasti ☹.

Vuoden vaihtuessa on tapana muistella menneen vuoden tapahtumia sekä tehdä suunnitelmia alkavan vuoden varalle. Tyypillinen kysymys vuodenvaihteen lähestyessä on: ”Minkä uudenvuoden lupauksen aiot tehdä?” Usein lupaukset liittyvät uuden, terveellisen elämän aloittamiseen. Luvataan lopettaa karkin syönti ja kuntoilla enemmän.

Mitä me voisimme luvata pennuille, oppaille, uranvaihtajille?

Opaspentukerhon puolesta
Sari Talonen


 Kuvassa värssy: Uusi vuosi edessäsi, kuin avautuva kirja. Emme tunne tarinaa, emme tiedä juonta.
Vain lukemalla sisu sivulta, vain elämällä päivä päivältä, tarina viemukanaan seikkailuihin, yllätyksiin, iloihin ja haasteisiin, alati vaihtuviin kuin itse elämä.
Kuvassa on taustalla talvimaisema, jossa näkyy puita.


Kirjoita kommentti





Pentukerhon blogi on sivu, johon kuka tahansa "bloggari" voi kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti opaspentuihin liittyviä juttuja. Blogissa voidaan julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvia. Blogiteksteihin on kenellä tahansa myös kommentointimahdollisuus.

Blogin kommentointikin toimii taas.