Opaspentuperheet Facebook-linkki

Perussivut

Tapahtumia

Fanituotteita

Vuoden Äippä

Blogi

Galleria

Linkkejä

Keskustelualue

Yhteydenotto

Mobiiliversio


Koira hyötynä

03-09-2019

Hei, 

läksit taas kun hauki kaislikosta, sinun koira jäi !

Mikä toi MAA-HAAAN on, hautaako kaivat koiralle, ei se tuolla äänellä maahan mene!

Älä tuijota sitä koiraa taaksesi, sen pitää olla sivulla!

Kohta juokset kenttää ympäri...ilman koiraa...älä vaadi siltä sellaista mitä se ei ole oppinut!

Älä tuijota sitä koiraa !

Ulkopuolinen saattaa ihmetellä mitä oikein tapahtuu. Koirakot siellä vain harjoittelevat tottelevaisuutta. Haminalainen Sari Nieminen ohjaa koirien omistajia kouluttamaan koiriaan oikein, eli positiivisesti ja rauhallisesti. Joskus hän on sen näköinen että ”Mission Impossible”.

Miten Sari päätyi tämän porukan treenien ohjaajaksi? Kaikki alkoi siitä kun pieni musta labradorinnoutaja ei ollutkaan enää se suloinen pikku pallero, vaan se riehui ja oli todellinen... ei prinsessa... vaan riiviö. Haminalaisen Arja Makkosen kymmenkuisesta labradorinnoutaja Darasta on tulossa diabeetikon avustaja- eli hypokoira. Varsinaiseen työhönsä hypokoirat koulutetaan Raaseporissa Hypokoira Ry:n kursseilla. Koulutus kestää puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen lähipäivineen osa-sekä loppukokeineen.  Siellä koulutus on myös positiivista ja hauskaa.

Koulutukseen kuuluu käytöstesti, joka vaatii paljon sosiaalistamista ja tottelevaisuusharjoittelua. Vaikka oli käyty pentukouluja, niin eipä se vielä ollutkaan varmaa kun sanoi ”istu”, että se riiviö olisi istunut. Ehei, se vaan venkoilee ja on ketku.Somessa Hamina palstalla esitettyyn kysymykseen, onko ketään, joka voisi olla lievähkösti liikuntavammaisen vanhan rouvan kaverina treenaamassa koiraa yhteiskuntakelpoiseksi, vastasi parikymmentä vuotta pelastuskoiria (ja muitakin koiria) kouluttanut haminalainen Sari Nieminen. Hän otti Daran, ja etenkin Daran emännän tottelevaisuuskoulutukseen. Sarilla on itsellä kaksi Picardienpaimenkoiraa jotka ovat mukana harjoituksissa. Osaavat mokomat käyttäytyä hienosti, toteaa nimimerkki kateellinen.

Tuttavapiirissä löytyi koirakoita, jotka kiinnostuivat Sarin treeneistä. Nyt porukkaan kuuluu Porvoon poika Toni Virta ja vuotinen seefferi Pimu, Pimu on jo menestynyt näyttelyissä. Siltakyläläinen Mirka Talvitie ja Picardi-Keke ovat Sarin vanhoja tuttuja koirakentiltä. Loviisasta on Tytti Eriksson ja paimenkoira-mix Ani, joka on myös tuleva hypokoira.Salla Halinen on Kotkasta, ja hän on kouluttanut itselleen Stabijhound Hanista hypokoiran. Sallan tyttären, Natalia Laurinantin labradorinnoutaja Nala treenaa noutajien metsästyskokeisiin, ja hänen stabijhoud Diva on myös mukana harjoituksissa silloin tällöin..Näin töissä olevat koirat voivat ylläpitää sosiaalisia taitojaan ja nuoremmat oppivat niitä. Koirilla ei ole mitään hätää harjoituksissa jos vaikka jalka linksahtaa. Salla on sairaanhoidon lehtori, niin apu on lähellä. Luultavasti ihmisillekin saa apua tarvittaessa.

Viikottain kokoonnutaan Pyhtään seudulle harjoittelemaan, koska se on sopivasti Loviisa-Hamina puolimatkan krouvina.Koirat tarvitsevat treenausta erilaisissa paikoissa, ja lupa harjoitteluun saatiin Pyhtään ABC:n pysäköintialueella ja Pyhtään Seurakunta antoi luvan kirkon pysäköintipaikan käyttöön. Iso kiitos heille! Kaikki eivät myönnä hyötykoirillekaan harjoittelupaikkoja, mutta Sarin kanssa pääsemme Kaakon Käyttökoirat ry:n raunioradan tottelevaisuuskentälle. Siellä voi vaikka leikkiä piilosta koiran kanssa, kentällä on niin monia paikkoja josta koira voi etsiä ihmistä.

On upeaa kuinka moneen meidänkin porukan koirista on: etsivät kadonneita, pelastavat vedenvarasta, suojelevat, ilmaisevat hypo-ja hyperglygemiaa, noutavat riistaa, jäljestävät haavoittuneita eläimiä, luetteloa voisi jatkaa...ei niitä turhaan hyötykoiriksi sanota.

Arja Makkonen
   Opaspentukerhon kesäpäivä Porvoon Partiopoukamassa 10.8.2019

11-08-2019

Lauantain opaspentukerhon tapahtuma = Kesäpäivä Porvoon partiopoukamassa alkoi klo 12. Paikalla oli 29 kaksjalkaa ja 20 opaskoiraa (pentuja, oppaita, siitoskoira, uranvaihtaja ja eläkeläisiä). 

Ensin nostimme lipun salkoon perinteisellä siniristilippumme. Esittäydyimme ja kuulimme Marjalta pienen historiikin Partiopoukamasta. Nostimme maljan tapahtumalle ja pentukerhon kunniajäsen valinnalle (Juha Herttuaiselle). Pienen odottelun jälkeen ruokailimme. Jälkiruoan jälkeen lähdimme yhteislenkille alueen saunarantaan ja kallioille jossa koirat saivat juosta vapaina. Lenkkimme jälkeen oli kahvihetki, kaikkine herkkuineen.

Päivä meni nopeasti ja saimme kuulla monen monta koiratarinaa ja hyviä vinkkejä karvanlähtöön. Puhumattakaan niistä muista ihanista juttutuokioista


RestauRanta päivien (5-6.7.19) silityskoirat

06-07-2019

Tampereen seudun opaspennut kutsuttiin Teivon raviradalle heidän RestauRanta päivien (5-6.7.19) silityskoiriksi.

Satoi tai paistoi periaatteella ilmottauduttiin mukaan vapaaehtoisiksi. Tänään meitä oli paikalla 7 koiran vahvuudella (pentuja, mammakoira, eläkeläisiä ja opas)
Vettä satoi ja väkeä oli paikalla hyvin vähän, mutta meidän pennut saivat tuhat hyvää kokemusta (treeniä).

Ollaan saatu Teivon raviradalla ilmaiseksi treenailla ja luotua sinne hyvät suhteet. Nyt vastavuoroisesti autoimme heitä. Tosin meillä pieni oma innostus päästä samalla jakamaan opaskoiratietoutta 😄


Makeita koiria

06-07-2019

Hyvin mallikkaasti alkoi Daran testit hypokoiran uralla. Se pääsi läpi hajuerottelu- ja ilmaisutestistä hienosti kesäkuussa hypokoirakurssilla. Emäntää enemmän jännitti  testi, kun  se suoritettiin "luokan edessä". Ihan kuin aikoinaan koulussa laulukoe...kauheeta.
Tuli myös mieleen, että miten päin Dara toheltaa siellä luokan edessä, kun oli toisia koirakoita luokassa myös. Erottelu tehtiin kolmeen kertaan eri "hajusarjoilla". Opettaja istui lattialla hajulaudan äärellä, ja Dara löi peppunsa opettajan syliin, ja siitä nuuhki asiantuntevasti hypohajut  kertaakaan erehtymättä.  Oli tosi hieno tunne, kun opettaja sanoi : läpi meni.


Hauskoja sattumiakin oli. Näiden nuorien koirien kanssa moni isäntä/emäntä voihkii, kun se hyppii, kun se vetää hihnassa, kun se ei kuuntele...jne. Höh, ollaanhan me kasvatettu lapsetkin, ja ihan sama niiden kanssa, etenkin tuo "kun se ei kuuntele" osio. Ei kakarat kovasti vetäneet, ne hidasteli perässä, etenkin kaupungilla liikuttaessa.
Samaa valittelen itsekin Darasta...kun se vetää jne. 


Kerran ennen ruokatuntia kurssilla, menimme asuntoautoon syömään ja Aimo lähti viemään ex-Opas Femmaa kävelylle. Kurssikaveri oli huomannut Femman ja Aimon kauempana, ja hän sanoi että kylläpä Dara kävelee nätisti, eihän se vedä yhtään, eikä hyppää vastaantulijoita vasten....oli pakko tunnustaa, että se oli toinen koira, valmiiksi koulutettu opaskoira, eläkkeellä oleva.
Kysyin  kauttarantain hypokurssin opettajilta, että kuinka tarkkaan he muistavat millainen koira kelläkin on :) 
Hypokurssin opettajakin sanoi että heillä on erinomainen muisti koirista, he erottavat kyllä ruskean ja mustan labbiksen. Sitäpaitsi mikrosiru luetaan ennen testiä. Turha tässä on sitten yrittää  Sinin mustan Diivakoiran kanssa mitään  filunkipeliä käytöstestissä :)


Daralla on kolleega, jo valmistunut hypokoira,  Staijhoun Hani.  Hani on ihan varmasti neuvonut Daraa, että sitten kun alat ilmaista yöllisiä matalia sokereita, siitä pitää vaatia yölisä tupla herkuilla, ja nameja ei kannata lähteä hakemaan itse, vaan se pitää tuoda koiralle suoraan suuhun.
Hanin emäntä kertoi, että hänellä on verensokerimittari jo lähes turha, koska Hani hoitaa työnsä niin mallikkaasti. On todella mukavaa, kun Salla on tullut Hanin kanssa kertomaan hypokoirista erilaisiin tapahtumiin, ja olen buukannut meidät jo syksyn diabetesiltaan tänne Haminaan. Salla opettaa tulevia sairaanhoitajia, ja Hani käy hänen mukanaan töissä. 


Sekin on hyvä asia, että näistä "apukoirista" tulee yleisempiä, ja ne alkavat päästä mukaan lähes joka paikkaan.
t. Opsikelija Dara ja Arja Makkonen

  Arja ja Dara,Salla ja Hani

  Femma ja Dara

  Dara diabeteshoitajan vastaanotollaVantaan opaskoirakoulun avoimet ovet

08-06-2019

Pentukerho oli tänään 8.6 Vantaan opaskoirakoulun avoimissa ovissa näkyvillä omalla pöydällään.

Vaikka aurinko paistoi + 28 asteen kuumuudella, väkeä kävi ilahduttamassa koulun maskotti Viki.