Opaspentuperheet Facebook-linkki

Perussivut

Tapahtumia

Fanituotteita

Vuoden Äippä

Blogi

Galleria

Linkkejä

Keskustelualue

Yhteydenotto

Mobiiliversio


Suomen opaskoirakoululla pennut odottavat hyvää perhettä

17-10-2018

Suomen opaskoirakoululla olisi hoitoperheitä tarvitsevia pentuja, luovutus marraskuun puolessa välissä.
Yhteydenotto Saaralle, Suomen Opaskoirakoulu.


Opas Diivan tuleva työmaa on aluillaan

11-10-2018

Ei, ei Diiva ole ryhtymässä uranvaihtajaksi, ja ehkä on  liian aikaista muutenkin hehkuttaa, mutta sitähän sanotaan että suu puhuu sydämen kyllyydestä. 
Meille on tulossa vauva...siis tarkoitan koiravauvaa. Vävyn mielestä lapsenlapsia on riittävä määrä, mutta kyllähän niitäkin  aina yksi lisää  mukaan mahtuisi, täytyykin vävyä vähän neuvoa... Ai niin pitää pysyä asiassa :)
Meidän Femman emon kotikenneliin on tulossa vauvoja. Jos kaikki menee kuten pitää, pentuja syntyy marraskuun puolessa välissä. 
Se että tein päätöksen aloittaa alusta hypokoiran koulutuksen, johtuu syyskuussa Haminan diabetesillassa vierailulla olleesta hypokoira Hanista. 
Hani on kotkalaisen Salla Halisen kouluttama,  hänellä töissä oleva hypokoira. Salla osaa varmasti kouluttaa myös koiran, kun hän  on opettajana sairaanhoito-oppilaitoksessa Kotkassa. 


Kummat lienevät hankalimpia opetettavia, hypokoirat vai hoitajat, sitä hän ei kertonut  :) 
Hypokoira Hani on rodultaan Stabijhoun, harvinaisempi rotu. Ihana otus, joka merkkasi minun korkean sokerin  diabetes illassa. 
Koska avustajakoirat  kiinnostavat kaikkia, pyysin Siniä mukaan diabetes iltaan, vaikka hän ei diabeetikko olekkaan.  Kiva kun hän suostui. Oli hieno parivaljakko edustamassa koirien aatelia,  Hypo-Hani ja Opas-Diiva, Eikä emännissäkään ollut mitään vikaa. Yhtä ihailevia katseita saivat niin emännät kuin koiratkin. 


Tulevaa hypokoira  projektia ajatellen Sini ja Diiva (Diivalta ei tosin kysytty) lupautuivat jatkossakin toimimaan tuki koirakkona. Diiva on loistava "häirikkökoira" esim. ohitusharjoituksissa, koska se ei hötkyile eikä välitä vaikka toinen osoittaa ylenmääristä kiinnostusta. Femmakin teki kolutushetkissä osansa, se istui ja haukotteli hihnassa kyllästyneen näköisenä.


En ole koskaan kätellyt niin paljon, kuin Sinin kanssa käteltiin. Hypokoiran pitää osata istua nätisti paikoillaan, kun joku tulee lähelle juttelemaan tai kättelemään. Monta kertaa kuului yhteisillä lenkeillä kätellessä  että ISTU PAIKOILLASI. Jos joku kuuli muttei nähnyt meitä, niin varmasti ihmetteli että kenen pitää istua paikoillaan.


Innolla odotamme kaikki, että labbispennut näkevät päivänvalon.
Arja Makkonen


  Kuvassa: Hypokoira Hani, Sini ja Opas Diiva

  Kuvassa: Femma ja Diiva :  Femma ja Diiva


Poistunut koira

07-09-2018

Juuri kun kaikki on mennyt oppikirjan mukaan, tapahtuu sellaista mitä ei ikinä pitäisi käydä. 
Vanhan, väsyneen ja kivuliaan koiran siirtymisen pois tästä elämästä ymmärtää jotenkin , mutta sitä ei soisi millään elämänsä alussa olevalle koiralle. Molempi tapaus sattuu kuitenkin yhtä paljon sieluun.


Donalle kävi niin että elämä loppui kesken. Polvivaiva, eturistisiteen repeämä, vei Donan liikuntakyvyn muutamassa päivässä. Teimme Aimon kanssa päätöksen, että Donan jalkaa ei aleta operoimaan. 
Koira oli niin kivulias, että säälitti katsoa sen menoa.
Ortopedi, kuten omalääkärikin olivat meidän kanssa samaa mieltä operoinnista.


Oma tuttu lääkäri nukutti Donan 5.9. -18. Nyt Donaa ei enää koske.
Ystäväni sanoi : Dona oli hyvä dogi. 
Niin oli, näyttökoetta vaille "hypodogi",  joka nuuhkii nyt makeita tuoksuja muualla.


Arja Makkonen

   Dona ja kesä


LIIVIJENGILÄINEN

06-09-2018

Eläkeläis-opas Femman ”pikkusisko Dona,” on edistynyt urallaan. Nyt on otettu iso askel kohti hypokoiran ammattia. Dona on selviytynyt kaikista Hypokoira Ry:n osakokeista, ja se vaikein, KKK-testi meni vihdoinkin läpi. Se on nyt KivaKoira Kansalainen. Ehkä sitä ei ihan aina uskoisi. Kuitenkin näin ollen Dona saa koulutusliivit keltaisen hihnamerkin lisäksi. Se pääsi ikäänkuin liivijengiin.

Ensimmäisellä KKK testi yrityksellä tassut ja peppu eivät pysyneet maassa kun Donaa siliteltiin ja tutkittiin. Toisella kerralla ihan sama juttu. Olin niska punaisena, ja mielessä oli kilon punnukset Donan joka tassuun. Kaikki muut 8/10 kohtaa menivät hienosti, paitsi ne kaksi, silittely ja tutkiminen. Sama hylkäys molemmille kerroilla.
Kohtalo astui peliin, kun lenkillä törmättiin vuosia sitten työnkautta nimeltä tuttuun henkilöön, Hän tuli vastaan oman hienosti käyttäytyvän (en ollut yhtään kateellinen, en) koiransa kanssa. Hänelle purkasin tuskissani sydäntäni. Hän kertoi olevansa lomalla ja auttavansa asiassa. Kirsi on myös kilpailutuomari, ja näin ollen oikeutettu ottamaan myös KKK-testi vastaan.

Sain häneltä kullanarvoisia ohjeita, mutta niitä punnuksia jaloissa ei kuulemma ollut lupa käyttää.
Sitten kuljettiin katuja pitkin, pyydettiin käsipäivää vastaantulijoilta, ja yleistä kopelointia myös. Yksi kylänmies kysyi, että kummalle se kopelointi tulee. Noo-o...koiralle tällä kertaa.
Kun aika oli kypsä, sovittiin testi päivä, ja saatiin testiin kuuluva ihmisjoukko ja häiriökoira mukaan. Häiriökoirana oli tuomarin oma ajokoira. Voi sitä riemun tunnetta, kun testi meni läpi. Donan peppu pysyi maassa ja kintut myös. Testissä Donaa harjattiin, tassut katsottin ja hampaatkin oli suussa.

Olen ikuisesti kiitollinen Kilpailutuomari Kirsi Karvoselle hänen neuvoistaan, ja etenkin siitä, että hän tuli tuomaroimaan meidän testin vaikka oli lomalla varsinaisesta työstään.Rauhallisena ja oikeudenmukaisena tuomarina hän loi tilanteen minullekin helpoksi, ei edes jännittänyt mahdottomasti.
Nyt Dona pääsi Hypokoira ry:n seurantajaksolle, ja vuoden vaihteessa (todennäköisesti) on näyttökoe. Donan tulee ilmaista matala / korkea sokeri jossakin uudessa paikassa hälinän keskellä. Ja tietenkin osata käyttäytyä kunnolla. Ilmaisua en epäile yhtään, mutta se toinen asia, olen huomannut, että Dona on varsin kaksinaamainen tyyppi, joskus kaikki menee hyvin, sitten taas räyhähenki valtaa koiran. Toivotaan että ikä tuo malttia vielä lisää.
Femmakin osaa olla räyhähenkenä. Kun Dona otetaan hihnaan kiinni, silloin panee Femma ranttaliksi. Se juoksee edestakaisin ja ärsyttää ”pikkusiskoa” hihnassa niin paljon, että Donan hermot pettää. Onkohan Femmasta kivaa kun Donaa komennetaan :)  Myöskin Kokkomäen Sini on ollut suurena apuna Opas Diivan kanssa, ajatellen Donan tapakasvatusta. Kun käymme esim. kaupoissa minne Donakin pääsee, se ihan varmasti katsoo että Diiva kun ei hötkyile, niin hänenkään ei tarvi hössöttää.

Käydään myös paljon porukalla hiekkamontuilla juoksentelemassa, siis koirat juoksee, tai oikeastaan Femma laittaa mustat koirat juoksemaan ja itse varmuuden vuoksi kulkee ihmisjoukon lähellä. Varmaan siksi että takuulla huomaa, koska ihmiset menevät asuntoautoon kahville, jos vaikka jotakin tippuisi lattialle. Ja mustat koirat saavat jäädä juoksemaan ulos :)
 
Arja Makkonen


    Tästä se alkaa, hiekkamontun kiertäminen

    

  Ruskea koira pohtii, mustat koirat juoskoon


  Palkintotuomari Kirsi Karvonen ajokoiransa Akun kanssa.

Kesäpäivä Kangasalla 4.8.2018

05-08-2018

28 kaksjalkasen ja 17 nelitassun voimalla vietimme opaspentukerhon kesäpäivää Kangasalla.

Juhlistimme meitä pentuäippiä , vuoden 2018 äippiä (Sirpaa & Askoa) ja pentukerhon 10v juhlavuotta. Väkeä tuli ympäri suomea, kolmesta eri opaskoirakoulusta (opaspentuja, oppaita, mamma koira ja eläkeläisiä). Osallistujien joukosta puuttui koululainen ja uranvaihtaja 🌸 . 


Päivän aikana rupateltiin, uitiin, ruokailtiin ja kahviteltiin Lihasulan isossa kyläkoulussa. Rankkasade ei tapahtumaamme haitannut.
Koirilla oli niin mukavaa, että jokaiselle varmasti illalla uni maittoi