Opaspentuperheet Facebook-linkki

Perussivut

Tapahtumia

Fanituotteita

Vuoden Äippä

Blogi

Galleria

Linkkejä

Keskustelualue

Yhteydenotto

Mobiiliversio


Ihastuttava päivä Kangas

10-08-2020

Koiran omistajista parhain nouse ei varhain, tässä tapauksessa oli noustava. Olin pyytänyt Niemisen Saria, meidän  tottelevaisuus ryhmän opettajaa  mukaan Kangasalan kesäpäivään (selvennykseksi kerron että se tottelevaisuusopetus on  meidän koiraryhmälle). Lähdimme Sarin kanssa kohti Kangasalaa opaspentuperheiden tapaamiseen varhain aamulla. Eläkeläisopas Femma oli jo aimemin lähtenyt kohti Kiteetä, joten mukana oli vain Dara, minun tuleva hypokoira.

Dara teki töitä jo matkalla, kun se taukopaikassa alkoi töniä  kun verensokeri oli laskemassa.Onneksi se ilmaiseee jo hyvissä ajoin, niin ei kerkeä tulla hypo-oireita. Kolmen tunnin matka meni, kumma kyllä, koirista puhuen. Sari on pelastuskoira ihmisiä,  ja nyt hän kouluttaa Picardienpaimenkoirapennustaan paimenkra Jotenkina.  vaan koirista riitti juttua.

Kun pääsimme perille, siellä jo lauma labbiksia kirmaili pihalla. Kun tulimme autosta ulos, pidin Daran vielä hihnassa, ja toiset koirat tulivat moikkaamaan. Voi hyvä hevonen sentään. Dara ei osoittanut pätkääkään kunnioitusta toisia kohtaan, vaan se ärisi ja purisi kaikille koirille. 

Aloin olla  epätoivonpartaalla, että Dara on pilalle kasvatettu, epäsosiaalinen koira joka ei ymmärrä koirien  kieltä ollenkaan. 

Mistähän päin tätä surkeuden valitusta vielä jatkaisi...  Olen epäonnistunut koiran koulutuksessa, eikä ikinä enään koskaan kukaan anna minun koskea koiraansa. Olen  luuseri kertakaikkiaan...

Noita miettiessä ”Ryhmä Sarit” Talonen ja Nieminen keksivät,että otetaan muut kiinni ja annetaan Daran tutustua vapaana koiriin. Tunsin suurta kiitollisuutta muita kesäpäiväläisiä kohtaan, kun kaikki asiaan suostuivat. Ja vielä lupasivat  ”karjua” koirille (LUE: Daralle) :)  jos yhteenottoja tulee. Henkistä tukea parhaimmillaan. Voi kiitos kaikille !

Kun koirat olivat kiinni, päästin Daran autosta, ja kuin kaskävikään, se kävi häntä heiluen moikkaamassa muita koiria, ja sitten se valitsi porukasta  komean uroksen, ja vei sen mukanaan leikkimään. Muutkin päästettiin vapaaksi, ja kyllä oli kova menopäällä kun porukka rieha alkoi. Sari N sanoi, että Dara laumaantui nopeasti, ja että se oli aluksi pihaan tultuamme epävarma ja arka, eikä osannut suhtautua vieraaseen laumaan. Tämä Kangasala päivä oli oikein hyvä kokemus Daralle.

Olin jo uhkaillut Daraa että ensi vuonna ei pääse mukaan opaspentuperheet tapahtumaan. Siihen Sari T sanoi että kyllä pääsee, ja nyt minustakin näyttää että pääsee. 

Sari ja kumppnit olivat taas kerran tehneet niin hyvän ruuan ja kahvileivät, että hypokoiralle riitti töitä, tällä kertaa korkeiden sokereiden parissa, kun emäntä maistoi kaikkea.

Oli hauska tutustua myös Mariannen  Opas Onniin. Marianne puhuu niin minun kieltä...”kyllä se työnsä tekeetosi hyvin, MUTTA muuten se on ihan mahdoton”. Olen itse käyttänyt juuri samoja sanoja Darasta.

Ei voi kun todeta: jokainen saa sellaisen koiran kun ansaitsee !

Arja Makkonen
Tiedätkö, miten toimia lämpöhalvauksen iskiessä?

15-06-2020

Helleaalto koettelee myös koiria. Lämpöhalvaus voi iskeä nopeasti, ja jos niin käy, omistajan on tärkeä tietää miten toimia.

Se on hyvin nopeasti etenevä tila. Siinä vaiheessa, kun koira läähättää todella voimallisesti eikä hengitys rauhoitu, pitäisi reagoidatilanteeseen. Koiran tajunnan taso heikkenee, eikä se reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin kuten kutsuihin. Koiran ruumiinlämpö voi nopeasti nousta hengenvaarallisiin lukemiin.

Koira pitää välittömästi siirtää pois lämmöstä esimerkiksi viileään huoneeseen tai kellariin. Sen jälkeen turkki pitää kastella perusteellisesti viileällä vedellä. Kun vesi haihtuu turkista, lämpöä haihtuu sen mukana. Koiran verenkiertoa voi myös parantaa hieromalla eläintä kevyesti ja varovaisesti. Lämpöhalvaus voi nimittäin aiheuttaa myös verenkierron häiriöitä.

– Kun ensiapu on aloitettu, pitäisi soittaa eläinlääkärille. On tärkeä ottaa nopeasti selvää, minne koiran voi viedä hoitoon.

Suoraan iholle asetettuja kylmäpusseja tai jääpaloja ei tulisi käyttää, koska ne voivat aiheuttaa paleltumia ja vaurioittaa elimistöä. Raju hieronta puolestaan lämmittää koiraa entisestään.

Koira aina eläinlääkäriin!

Nautitaan kesästä järkevästi!

 Uinnilla voi korvata helteellä kuumat kävelylenkit

 Monesti koirat osaavat myös itse rajoittaa helteellä riekkuleikkiä hillitymmäksiPyhtään kirkon pihan pomppiva "häirikkö mummo"

15-06-2020

Oli lämmin sunnuntai iltapäivä, useita heiluvia häntiä joissa oli koira kiinni, sekä koirien narunjatkeita alkoi ilmestyä Pyhtään kirkon pysäköintipaikalle. Turvaetäisyydet pidettiin ja henkilömäärä oli alle kymmenen. (seurakunnalta oli myös saatu lupa alueen käyttöön)

Joukkoon kuului vanhempia osaajia tottelevaisuudessa, tällä tarkoitetaan nyt koiria, eikä esim. aviomiehiä.

Mukana oli myös pari koiranpentua, tulevia työkoiria nekin. Kotkalaisen Salla Halisen stabijhoun pentu on tuleva hypokoira, ja haminalaisen Sari Niemisen Picardien paimenkoira Ruu opiskelee jälkikoiraksi.Tulevat työkoirat, ja tietenkin kaikki muutkin koirat, täytyy saada käytökseltään  sellaisille tavoille että niiden kanssa pärjää missä vaan. Koirat tarvitsevat koulutusvaiheessa erilaisia kokemuksia.

Ajatus "Pyhtään kirkkopihan häirikkö mummosta" tuli, kun kaikesta koulutuksesta huolimatta  näyttökoetta vaille valmis hypokoira Dara arasteli kaupassa rollaattoria, myös pumppukärryt olivat suhteellisen jännä juttu.

Lastenrattailla oli koiria  siedätetty jo aiemmin. Toivottavasti Toni Virran lapsi ei pahastunut, kun hän toi rattaat treeneihin.

Pumppukärryjä ei löytynyt lainaksi, mutta laina-rollaattori löytyi. 

Salla Halinen puettiin borsalino ja mekko rekvisiittana mummoksi. Tarkoitus oli, että mummo tulee yllättäen vastaan ja koirat oppivat sietämään yllätyksen reagoimatta.

Harjoitus alkoi, ja ei ole varmaa havaintoa ketkä nauroivat enemmän, koirat vai me ihmiset.

Noitamaisesti käkättävä rolla-mummo sai aikaan vain suurta uteliaisuutta koirissa, ja hänen rapiseva paperikassinsa herätti kiinostusta että liekö siellä namia tarjolla.

Meidän ohjaaja Sari sanoi, että hän jotenkin odotteli myös, että kohta pii-paa auto tulee paikalle. On sanottava että Salla oli tosi köpsäkkä mummo hyppiessään eteenpäin myös ilman apuvälinettä.

Tuli jotenkin mieleen, että koirat pitivät meitä pilkkanaan, vaikka ne eivät sentään kieriskelleet nauraen mahaansa pidellen maassa.

Mutta saattoivat tuumailla, että kaikkea nuo ihmiset keksivätkin ...muka siedätystä. Ex-Opas Femma katseli tyynen rauhallisesti menoa, ja oli sen näköinen, että pääsisikö asuntoautoon jo nukkumaan. Hulluja nuo on.

Sehän oli tietenkin hyvä, että yksikään koirista ei reagoinut negatiivisesti, mutta se vaivannäkö jota koettiin suunnittelussa...voisi melkein sanoa että hukkan meni hyvät humalat :)

Arja Makkonen

 Mummo kulkee

 Rollamummo


Vuoden 2020 äippä

29-04-2020

Kansainvälisenä opaskoirapäivänä 29.4.2020 Opaspentukerho julkaisee vuoden 2020 Äipän valinnan

Korona tuli ja mullisti tämän kevään jakoko maailman hetkeksi, huh! Mutta toivottavasti pahin mullistus on jo takanapäin, ja pääsemme pikkuhiljaa jo lähelle normaalia. 

Valitsimme vuoden 2020 äipänhelmikuussa, mutta nyt julkistaessa olemme vieläkin enemmän sitä mieltä, että valintamme on osuva.

Vuoden 2020 Opaspentukerhon äipän kunniakirjan saa opaskoirapentu-perheille tarkoitetun Facebook-ryhmän ylläpitäjä Vera Hyvinkään seudulta. Vera on myös kasvattanut opaspentuja ja toiminut pentujen, koululaisten, oppaiden ja eläkeläisten aktiivisena hoitoperheenä.

Opaspentuperheet -ryhmässä oli 28.4.2020jäseniä 493. Siellä vaihdetaan aktiivisesti kuulumisia ja kokemuksia opaspennuista. Vera toimii ylläpitäjänä vapaaehtoisesti. Mitä isompi ryhmä,sitä todennäköisemmin mukaan mahtuu monenlaisia osallistujia, mikä vaatii ylläpitäjiltä erilaisia toimia.

Vera on luotsannut Facebook-ryhmäämme vastuuntuntoisesti ja osoittanut toiminnallaan ammattitaitoa puuttuen tarvittaessa keskusteluihin tai kuviin.

     Kuvassa Veralle lähetetty kunniakirja ja heijastava reppu


Korona ajan viihdettä

23-04-2020

Korona tuli ja mullisti tämän kevään ja koko maailman hetkeksi, huh! Mutta toivottavasti pahin mullistus on jo takanapäin, ja pääsemme pikkuhiljaa jo lähelle normaalia. 

Koirieni Lilin ja Junin kokosimme teille tähän viestiimme muutamia vinkkejä, joita voitte kotona toteuttaa opaspentunne kanssa. Toivottavasti näistä on iloa ja hyötyä etäkevään jatkuessa.

  • Voisitte pelata ristinollaa, jossa harjoitellaan mm. rauhoittumista, luvan kanssa tekemistä ja luopumista
  • Paikalla oloa, leikkimielisesti vessapaperirullilla….montako saa pään päälle kasaan tai pennuilla kyljen päälle
  • Keilaamista pulloilla jossa harjoitellaan mm. luvan kanssa tekemista ja jätä sanaa
  • Tavaroiden nostamista ylös tai vaihtoehtoisesti omien lelujen kantoa lelukoppaan

Opaspentuperheiden faceryhmässä on jaettu myös paljon muita virikeleikkejä ja tarkemmin selostettu nämäkin ideamme

PYSYKÄÄ tervein
T: Lili & Juni